WYKAZ OSIĄGNIĘĆ W PRACY NAUKOWO- BADAWCZEJ
1. ORYGINALNE PUBLIKACJE RECENZOWANE
- przed doktoratem:
Lp. |
Pełne dane bibliograficzne |
1. | Dąbrowski W., Iwański R., Czeszejko K., Mędrala D. 2001: The influence of culture conditions on adhesion of Listeria monocytogenes to hexadecane. EJPAU. Vol. 4, 2
|
2. | Dąbrowski W., Iwański R., Bednarska M., Mędrala D. 2002: The effect of culture conditions on hydrophobicity of strains of Listeria monocytogenes isolated from food. EJPAU. Vol. 5,1.
|
- po doktoracie:
Lp. |
Pełne dane bibliograficzne |
1. | Szczepanik G. Ptak K., Iwański R., 2010: Influence of the cheese addition on physicochemical and sensory changes in wheat bread during frozen storage. EJPAU. 13 (1) #10
|
2. | Iwański R., Wianecki M., Cebulska J., Adamkiewicz M., Rumińska A. 2006: Wpływ modyfikacji enzymatycznej na jakość pieczywa pszennego i pszenno-żytniego. Folia Univ. Agric. Stetin., Scientia Alimentaria 251 (5), 23-32. |
3. | Wianecki M., Iwański R., Olszewska E. 2007: Otrzymywanie ekstrudatów z dodatkiem płatków owsianych i otrąb pszennych. Folia Univ. Agric. Stetin Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica 253 (1), 71-84.
|
4. | Bortnowska G.: Iwański R.: 2007. Wpływ dodatku inuliny na uwalnianie się S(+) karwonu z niskotłuszczowych emulsji typu o/w stabilizowanych żółtkiem jaja w proszku lub kazeinianem sodu. Folia Univ. Agric. Stein. Scientia Alimentaria, Pisc., Zootech. (259) 4. 19-28. |
5. | Iwański R., Wianecki M., Mierzwa M., Szymczak M., Zieliński K., Stanisz P., Klinkosz D., Kłosowska E., Księżak E., Tubacka M., 2008: Wpływ temperatury przechowywania na teksturę i strukturę pieczywa. Folia Univ. Agric. Stetin Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica.262 (6), 37-48. |
6. | Iwański R., Wianecki M., Tokarczyk G., Stankowski S., 2009: Wpływ metod konwencjonalnych i ekologicznych uprawy pszenżyta na wartość wypiekową mąk i jakość pieczywa. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 269 (9): 19-32. |
7. | Przybylska S., Iwański R., Tokarczyk G., 2009: Wpływ powietrza i dodatku soli metali na zmiany barwy przecieru pomidorowego podczas sterylizacji. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 272 (11): 55-72. |
8. | Przybylska S., Iwański R., Tokarczyk G., 2009: Wpływ dodatku cukru i soli kuchennej na barwę przecieru marchwiowego podczas sterylizacji. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 272 (11): 27-42. |
9. | Przybylska S., Iwański R., Tokarczyk G., 2009: Wpływ dodatku marchwi na barwę rozdrobnionego mięsa z płoci. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 272 (11): 43-53. |
10. | Wianecki M., Iwański R., Stankowski S., Tokarczyk G., Felisiak K. , 2009: Quality of bread made from rye grown with conventional and ecological methods. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 274 (12): 75-90. |
11. | Szczepanik G., Sztama B., Iwański R., 2008: Wpływ dodatku sera topionego na zmiany fizykochemiczne i sensoryczne chleba pszenno-żytniego w czasie zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo. 9: 56-62. |
12 | Pużyński S., Stankowski S, Pużyńska K.,Iwański R., Wianecki M, Biel W., 2015: Impact Of Weed Control Method And Sowing Density On Yielding Of Selected Winter Spelt (Triticum Spelta L.) Cultivars. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. 322(36)4, 103–112 |
13 | Wolanin K., Występska O., Iwański R. 2015: Wytwarzanie Ekologicznych Orkiszowych Makaronów Krótkich Metodą Wytłaczania. Zeszyty Naukowe Instytutu Ekonomiczno-Społecznego w Kamieńcu Wrocławskim 3: 493-495. |
2. ROZDZIAŁY W MONOGRAFIACH POLSKICH I MIĘDZYNARODOWYCH
- przed doktoratem:
Lp. |
Pełne dane bibliograficzne |
1. | Dąbrowski W., Iwański R., Czeszejko K. 2001: Adherencyjność Listeria spp. do struktur hydrofobowych. [w:] Technologia żywności a oczekiwania konsumentów. Praca zbiorowa pod redakcją T. Habera i H. Porzucek. Warszawa 2001. |
2. | Dąbrowski W., Bogusławska-Wąs E., Iwański R. 2001: Hydrofobowość drożdży izolowanych z surowców rybnych. [w:] Technologia żywności a oczekiwania konsumentów. Praca zbiorowa pod redakcją T. Habera i H. Porzucek. Warszawa 2001. |
- po doktoracie:
Lp. |
Pełne dane bibliograficzne |
1. | Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z. 2012: Effect of fermentation reactions on rheological properties of foods, [in:] Fermentation: Effect on food properties by Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z., [vol. in:] Chemical and functional properties of food components. ed. Z.E. Sikorski. Boca Raton, CRC Press, Taylor and Francis Group.- Współautor (co-editor) książki . |
2. | Mehta B. M., Iwański R. Z., Kamal-Eldin A. 2012. Introduction, [in:] Fermentation: Effect on food properties by Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z., [vol. in:] Chemical and functional properties of food components. ed. Z.E. Sikorski. Boca Raton, CRC Press, Taylor and Francis Group. 1: 1–5. |
3. | IwańskI R., Wianecki M., Dmytrow I., Kryża K. 2012. Effect of fermentation reactions on rheological properties of foods, [in:] Fermentation: Effect on food properties by Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z., [vol. in:] Chemical and functional properties of food components. ed. Z.E. Sikorski. Boca Raton, CRC Press, Taylor and Francis Group. 4: 89–120. |
4.
| Czerniejewska-Surma B., Surma O., Plust D., Iwański R., Tymczyna P., Cichocka M. 2013. The venison – meat safe?. [w: TRUDY. Bezpieczeństwo środowiskowe.] Red. T. Zaborowski. Wyd. IBEN, Gorzów Wlkp-Poznań, rozdz. 8, 85-98. ISBN-978-83-64249-01-3. |
5. | Surma O., Czerniejewska-Surma B., Plust D., Wawrzyniak W., Iwański R. 2013. Walory turystyczne Dziwnowa. [w: Ekologia Pogranicza]. ISBN-978-83-64249-05-1].17-26. |
6. | Surma O., Czerniejewska-Surma B., Plust D., Wawrzyniak W., Iwański R. 2013. Odżywianie się osób uprawiających sport- mieszane sztuki walki. [w: Ekologia Pogranicza]. ISBN-978-83-64249-05-1].47-60.
|
7. | Iwański R. 2013: Możliwości wykorzystania wybranych preparatów bakterii kwasu mlekowego jako czynnika poprawiającego przydatność technologiczną i żywieniową pieczywa pszenżytniego. Wydawnictwo Uczelniane ZUT. Szczecin, ISBN-978-83-7663-166-0.
|
3. INNE PUBLIKACJE
Lp. |
Pełne dane bibliograficzne |
1. | Iwański R., Wianecki M., Łomaszewicz S.: 2006. Analiza sensoryczna wyrobów piekarskich. Przegląd piekarski i cukierniczy, 8, 6-8.
|
2. | Iwański R., Wianecki M., Moskal G., Mierzwa M., 2009: Gatunek pieczywa a preferencje kupujących. Cukiernictwo i Piekarstwo. 6: 38-39. |
3. | Iwański R. 2010: Paniery- obecne kierunki w technologii. portalspożywczy.pl. file:///D:/ROBERT/PUBLIKACJE/2010/Artyku%C5%82%20paniery/paniery-obecne-kierunki-technologii-artykul-sponsorowany,36487.html |
4. | Iwański R. 2005: Pieczemy chleb. www. wellnesslife.pl |
5. | Iwański R. 2010: Wyroby piekarskie z mąk niestandardowych. artykuł zlecony przez Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT w Szczecinie. Praca nr 530/359-1 |
4. PODRĘCZNIKI I SKRYPTY
Lp. |
Pełne dane bibliograficzne |
1. | Iwański R. 2006: Przetwórstwo artykułów rolnych w gospodarstwie domowym [w:] Przewodnik do ćwiczeń na kursie dla domowników i rolników w woj. zachodniopomorskim. Rozdział: 3. Napoje fermentowane. Barzkowice. |
5. KONFERENCJE
- przed doktoratem:
Lp. |
Pełne dane konferencji |
1. | Dąbrowski W., Iwański R. 2000: Effect of culture conditions on adherence and hydrophobicity of Listeria monocytogenes. International Medical Journal for Experimental and Clinical Research- Medical Science Monitor. Vol. 6, supp. 3, p 126. |
2. | Dąbrowski W., Bednarska M., Iwański R., Bogusławska-Wąs E. 1999: Zmienność cech powierzchniowych Listeria spp. pod wpływem warunków środowiskowych. XXX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. Kraków. II-203. |
3. | Dąbrowski W., Iwański R. 2000: Adhezyjność szczepów Listeria monocytogenes do kolagenowych i wiskozowych osłonek kiełbasianych. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. Poznań. II/66, 196. |
- po doktoracie:
Lp. |
Pełne dane konferencji |
1. | Iwański R., Tomaszewicz M. 2005: Charakterystyka pieczywa otrzymanego z udziałem utrwalonych kultur starterowych w zakwasie piekarskim. II Międzynarodowa Konferencja „Zboża- Mąka- Pieczywo”. Bydgoszcz. |
2. | Iwański R., Emanowicz K. 2006: Charakterystyka pieczywa otrzymanego z udziałem utrwalonych kultur starterowych do fermentacji zakwasu piekarskiego. XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. Gdynia P-I-19, 59. |
3. | Zieliński K., Stanisz P., Klinkosz D., Kłosowska E., Księżak E., Tubacka M., Mierzwa M., Iwański R.- opiekun Koła Naukowego. 2006: Wpływ temperatury przechowywania na teksturę pieczywa. 36. Uczelniana Sesja Studenckich Kół Naukowych. Szczecin. 18. |
4. | Zieliński K., Stanisz P., Klinkosz D., Kłosowska E., Księżak E., Tubacka M., Mierzwa M., Iwański R.- opiekun Koła Naukowego. 2006: Wpływ temperatury przechowywania na teksturę pieczywa. Ogólnopolska Sesja Kół Naukowych. Kraków. 179. |
5. | Najmrodzki D., Hałasa Ł., Tymczyna P., Śniecińska A., Zdrojewski T., Iwański R.- opiekun Koła Naukowego. 2010: Wykorzystanie procesu ekstruzji gorącej do produkcji panierów ekspandowanych. XV Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych i XXVII Sejmik SKN. Wrocław. 169. |
6. | Iwański R. 2010: Wpływ jakości zbóż na wartość wypiekową chleba. Forum Rad Powiatowych Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej. Łukęcin- prezentacja multimedialna. |
7. | Pużyńska K., Pużyński S., Iwański R. 2011: Wartość wypiekowa orkiszu uprawianego w systemie ekologicznym i konwencjonalnym. Ogólnopolska Konferencja pt.: „Hodowla, uprawa, i wykorzystanie pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta) w warunkach zmian klimatu. |
8. | Iwański R. 2012: XII Konferencja Naukowo- Techniczna, III Międzynarodowa: „Cyfryzacja jakości zboża, mąki i pieczywa- Nauka dla praktyki”. Bydgoszcz. |
9 | Iwański R. 2014: Zastosowanie procesu ekstruzji w obniżeniu poziomu glutenu w produktach zbożowych. Międzynarodowa konferencja naukowa „uprawa i wykorzystanie roślin o nasionach bezglutenowych do celów spożywczych. Szczecin, 14-14.11.2014 |
10 | Iwański R., Przybylska S., Wianecki M. 2015: Zastosowanie ekstruzji gorącej do produkcji panierów ekspandowanych. Konferencja Naukowo- Techniczna IV Międzynarodowa nt.: Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych. Bydgoszcz. 20-21.05.2015 |
6. PATENTY
Lp. |
Temat patentu |
1. | Wianecki M., Iwański R. 2015: Urząd Patentowy RP. Patent nr 218741 na wynalazek pt.: Panierka i sposób wytwarzania panierki. Warszawa 2015 |
7. WDROŻENIA
Lp. |
Temat wdrożenia |
1. | Wyrób panierów ekspandowanych na podstawie patentu: Wianecki M., Iwański R. 2015: Urząd Patentowy RP. Patent nr 218741 na wynalazek pt.: Panierka i sposób wytwarzania panierki. Warszawa 2015- w trakcie realizacji. |
8. PROJEKTY BADAWCZE
- przed doktoratem:
Lp. | Temat projektu |
1. | „Zmienność cech powierzchniowych Listeria monocytogenes pod wpływem warunków środowiskowych”- grant promotorski KBN nr 6 P06T 038 21 (doktorat) |
- po doktoracie:
Lp.
| Temat projektu |
1. | „Wpływ enzymatycznej modyfikacji na cechy pieczywa pszennego i pszenno-żytniego” – grant wewnątrzuczelniany, 2005, kierownik projektu |
2. | „Wpływ enzymatycznej modyfikacji skrobi mąk na cechy pieczywa żytniego”– grant wewnątrzuczelniany, 2006, kierownik projektu |
3. | „Zastosowanie wybranych szczepów bakterii fermentacji mlekowej (LAB) do poprawy cech pieczywa żytniego i pszenno-żytniego” – grant wewnątrzuczelniany, 2007, kierownik projektu |
4. | „Zastosowanie przemysłowych szczepionek bakterii fermentacji mlekowej (LAB) do poprawy cech pieczywa żytniego i pszenno-żytniego” – grant wewnątrzuczelniany, 2008, Zad 4., współwykonawca projektu |
5. | Numer wniosku: N N310 436938/508-07-037-2574/4 Tytuł: Optymalizacja wybranych elementów agrotechniki warunkujących zdolność konkurencji przeciwko chwastom i wartość technologiczną ziarna wybranych rodów orkiszu ozimego Kierownik: prof. dr hab. inż. Sławomir Krzysztof Stankowski Instytucja realizująca: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie\Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Typ projektu: własny Dyscyplina naukowa: Nauki o Roślinach Uprawnych i Glebie decyzja wydana - finansowany Dotacja rekomendowana przez Komisję 200 000 Dotacja przyznana przez Ministra 200 000 Termin rozpoczęcia umowy 2010-06-25 Termin zakończenia umowy 2013-06-24 – podwykonawca projektu |
6. | Numer wniosku: N N310 446938/ G-1766/KAiER/2010-13 Tytuł: Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych i warunków siedliska na plonowanie i wartość odżywczą ozimych odmian orkiszu pszennego (Triticum aestivum ssp. spelta L.) Kierownik: dr inż. Katarzyna Wiesława Stępnik Instytucja realizująca: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie\Wydział Rolniczo-Ekonomiczny Typ projektu: własny Dyscyplina naukowa: Nauki o Roślinach Uprawnych i Glebie decyzja wydana - finansowany Dotacja rekomendowana przez Komisję 250 000 Dotacja przyznana przez Ministra 250 000 Termin rozpoczęcia umowy 2010-06-25 Termin zakończenia umowy 2013-06-24 – podwykonawca projektu |
7. | Program badawczy „Piekarnia Bagietka” Renata Jackowska, Rafał Strąk Spółka Jawna w ramach zgody na współpracę z Wydziałem Nauk o Żywności i Rybactwa (L.Dz. WNoŻiR 751/2009) w ramach inwestycji „Technologia odroczonego rozrostu i fermentacji kęsów ciasta z adaptacją do produkcji pieczywa rustykalnego (tradycyjnego, regionalnego) lub Technologia odroczonego wypieku pieczywa lub Technologia odroczonego wypieku pieczywa z zastosowaniem spowalniania fermentacji kęsów w rozwiązaniu technologicznym w postaci linii do wypieku pieczywa z użyciem fermentatorów SILESIA w systemie wypieku odroczonego z TECHNOLOGIĄ (AROMA + COOER) w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego, Poddziałanie 1.1.3. Inwestycje MSP. – Finansowanie przyznane. |