Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

WYKAZ OSIĄGNIĘĆ W PRACY NAUKOWO- BADAWCZEJ


 


1.      ORYGINALNE PUBLIKACJE RECENZOWANE



- przed doktoratem:

 

Lp.

 

Pełne dane bibliograficzne

 

1.

Dąbrowski W., Iwański R., Czeszejko K., Mędrala D. 2001: The influence of culture conditions on adhesion of Listeria monocytogenes to hexadecane. EJPAU. Vol. 4, 2

 

 

2.

Dąbrowski W., Iwański R., Bednarska M., Mędrala D. 2002: The effect of culture conditions on hydrophobicity of strains of Listeria monocytogenes isolated from food. EJPAU. Vol. 5,1.

 



- po doktoracie:

 

Lp.

 

Pełne dane bibliograficzne

 

1.

Szczepanik G. Ptak K., Iwański R., 2010: Influence of the cheese addition on physicochemical and sensory changes in wheat bread during frozen storage. EJPAU. 13 (1) #10

 

 

2.

Iwański R., Wianecki M., Cebulska J., Adamkiewicz M., Rumińska A. 2006: Wpływ modyfikacji enzymatycznej na jakość pieczywa pszennego i pszenno-żytniego. Folia Univ. Agric. Stetin., Scientia Alimentaria  251 (5), 23-32.

 

3.

Wianecki M., Iwański R., Olszewska E. 2007: Otrzymywanie ekstrudatów z  dodatkiem płatków owsianych i otrąb pszennych. Folia Univ. Agric. Stetin  Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica 253 (1), 71-84.

 



 

4.

Bortnowska G.: Iwański R.: 2007. Wpływ dodatku inuliny na uwalnianie się S(+) karwonu z niskotłuszczowych emulsji typu o/w stabilizowanych żółtkiem jaja w proszku lub kazeinianem sodu. Folia Univ. Agric. Stein. Scientia Alimentaria, Pisc., Zootech. (259) 4. 19-28.

 

5.

Iwański R., Wianecki M., Mierzwa M., Szymczak M., Zieliński K.,  Stanisz P., Klinkosz D., Kłosowska E., Księżak E., Tubacka M., 2008: Wpływ temperatury przechowywania na teksturę i strukturę pieczywa. Folia Univ. Agric. Stetin  Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica.262 (6), 37-48.

 

6.

Iwański R., Wianecki M., Tokarczyk G., Stankowski S., 2009: Wpływ metod konwencjonalnych i ekologicznych uprawy pszenżyta na wartość wypiekową mąk i jakość pieczywa. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 269 (9): 19-32.

 

7.

Przybylska S., Iwański R., Tokarczyk G., 2009: Wpływ powietrza i dodatku soli metali na zmiany barwy przecieru pomidorowego podczas sterylizacji. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 272 (11): 55-72.

 

8.

Przybylska S., Iwański R., Tokarczyk G., 2009:  Wpływ dodatku cukru i soli kuchennej na barwę przecieru marchwiowego podczas sterylizacji. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 272 (11): 27-42.

 

9.

Przybylska S., Iwański R., Tokarczyk G., 2009:  Wpływ dodatku marchwi na barwę rozdrobnionego mięsa z płoci. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 272 (11): 43-53.

 

 

10.

Wianecki M., Iwański R., Stankowski S., Tokarczyk G., Felisiak K. , 2009: Quality of bread made from rye grown with conventional and ecological methods. Folia Pom. Univ. Techn. Stet. Agricultura, Alimentaria, Piscaria et Zootechnica. 274 (12): 75-90.

 

11.

Szczepanik G., Sztama B., Iwański R., 2008: Wpływ dodatku sera topionego na zmiany fizykochemiczne i sensoryczne chleba pszenno-żytniego w czasie zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo. 9: 56-62.

12

Pużyński S., Stankowski S, Pużyńska K.,Iwański R., Wianecki M, Biel W., 2015: Impact Of Weed Control Method And Sowing Density On Yielding Of Selected Winter Spelt (Triticum Spelta L.) Cultivars. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis. 322(36)4, 103–112

13

Wolanin K., Występska O., Iwański  R. 2015: Wytwarzanie Ekologicznych Orkiszowych Makaronów Krótkich Metodą Wytłaczania.  Zeszyty Naukowe Instytutu Ekonomiczno-Społecznego w Kamieńcu Wrocławskim 3: 493-495.







2. ROZDZIAŁY  W  MONOGRAFIACH  POLSKICH  I  MIĘDZYNARODOWYCH

- przed doktoratem:

 

Lp.

 

Pełne dane bibliograficzne

 

1.

Dąbrowski W., Iwański R., Czeszejko K. 2001: Adherencyjność Listeria spp. do struktur hydrofobowych. [w:] Technologia żywności a oczekiwania konsumentów. Praca zbiorowa pod redakcją  T. Habera i H. Porzucek. Warszawa 2001.

 

2.

Dąbrowski W., Bogusławska-Wąs E., Iwański R. 2001: Hydrofobowość drożdży izolowanych z surowców rybnych. [w:] Technologia żywności a oczekiwania konsumentów. Praca zbiorowa pod redakcją  T. Habera i H. Porzucek. Warszawa 2001.



- po doktoracie:

 

Lp.

 

Pełne dane bibliograficzne

 

 

 

1.

Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z. 2012: Effect of fermentation reactions on rheological properties of foods, [in:] Fermentation: Effect on food properties by Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z.,  [vol. in:] Chemical and functional properties of food components. ed. Z.E. Sikorski. Boca Raton, CRC Press, Taylor and Francis Group.- Współautor (co-editor) książki .

 

2.

Mehta B. M., Iwański R. Z., Kamal-Eldin A. 2012. Introduction, [in:] Fermentation: Effect on food properties by Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z.,  [vol. in:] Chemical and functional properties of food components. ed. Z.E. Sikorski. Boca Raton, CRC Press, Taylor and Francis Group. 1: 1–5.

 

3.

IwańskI R., Wianecki M., Dmytrow I., Kryża K. 2012. Effect of fermentation reactions on rheological properties of foods, [in:] Fermentation: Effect on food properties by Mehta B. M., Kamal-Eldin A., Iwański R. Z.,  [vol. in:] Chemical and functional properties of food components. ed. Z.E. Sikorski. Boca Raton, CRC Press, Taylor and Francis Group. 4: 89–120.

 

4.

 

Czerniejewska-Surma B., Surma O., Plust D., Iwański R., Tymczyna P., Cichocka M. 2013. The venison – meat safe?. [w: TRUDY. Bezpieczeństwo środowiskowe.] Red. T. Zaborowski. Wyd. IBEN, Gorzów Wlkp-Poznań, rozdz. 8, 85-98. ISBN-978-83-64249-01-3.

 

5.

Surma O., Czerniejewska-Surma B., Plust D., Wawrzyniak W., Iwański R. 2013. Walory turystyczne Dziwnowa. [w: Ekologia Pogranicza]. ISBN-978-83-64249-05-1].17-26.

 

6.

Surma O., Czerniejewska-Surma B., Plust D., Wawrzyniak W., Iwański R. 2013. Odżywianie się osób uprawiających sport- mieszane sztuki walki. [w: Ekologia Pogranicza]. ISBN-978-83-64249-05-1].47-60.

 

 

7.

Iwański R. 2013: Możliwości wykorzystania wybranych preparatów bakterii kwasu mlekowego jako czynnika poprawiającego przydatność technologiczną i żywieniową pieczywa pszenżytniego. Wydawnictwo Uczelniane ZUT.  Szczecin, ISBN-978-83-7663-166-0.

 










3. INNE PUBLIKACJE



 

Lp.

 

Pełne dane bibliograficzne

 

1.

Iwański R., Wianecki M., Łomaszewicz S.: 2006. Analiza sensoryczna wyrobów piekarskich. Przegląd piekarski i cukierniczy, 8, 6-8.

 

2.

Iwański R., Wianecki M., Moskal G., Mierzwa M., 2009: Gatunek pieczywa a preferencje kupujących. Cukiernictwo i Piekarstwo. 6: 38-39.

 

3.

Iwański R. 2010: Paniery- obecne kierunki w technologii. portalspożywczy.pl.  file:///D:/ROBERT/PUBLIKACJE/2010/Artyku%C5%82%20paniery/paniery-obecne-kierunki-technologii-artykul-sponsorowany,36487.html

4.

Iwański R. 2005: Pieczemy chleb. www. wellnesslife.pl

5.

Iwański R. 2010: Wyroby piekarskie z mąk niestandardowych. artykuł zlecony przez Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT w Szczecinie. Praca nr 530/359-1




4. PODRĘCZNIKI I SKRYPTY


 

Lp.

 

Pełne dane bibliograficzne

 

1.

Iwański R. 2006:  Przetwórstwo artykułów rolnych w gospodarstwie domowym [w:] Przewodnik do ćwiczeń na kursie dla domowników i rolników w woj. zachodniopomorskim. Rozdział: 3. Napoje fermentowane. Barzkowice.









5. KONFERENCJE


- przed doktoratem:

 

Lp.

 

Pełne dane konferencji

 

1.

Dąbrowski W., Iwański R. 2000: Effect of culture conditions on adherence and hydrophobicity of Listeria monocytogenes. International Medical Journal for Experimental and Clinical Research- Medical Science Monitor. Vol. 6, supp. 3, p 126.

 

2.

Dąbrowski W., Bednarska M., Iwański R., Bogusławska-Wąs E. 1999: Zmienność cech powierzchniowych Listeria spp. pod wpływem warunków środowiskowych. XXX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. Kraków. II-203.

 

3.

Dąbrowski W., Iwański R. 2000: Adhezyjność szczepów Listeria monocytogenes do kolagenowych i wiskozowych osłonek kiełbasianych. XXXI Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. Poznań. II/66, 196.






- po doktoracie:

 

Lp.

 

Pełne dane konferencji

 

1.

Iwański R., Tomaszewicz M. 2005: Charakterystyka pieczywa otrzymanego z udziałem utrwalonych kultur starterowych w zakwasie piekarskim. II Międzynarodowa Konferencja „Zboża- Mąka- Pieczywo”. Bydgoszcz.

 

2.

Iwański R., Emanowicz K. 2006: Charakterystyka pieczywa otrzymanego z udziałem utrwalonych kultur starterowych do fermentacji zakwasu piekarskiego. XXXVII Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. Gdynia P-I-19, 59.

 

3.

Zieliński K., Stanisz P., Klinkosz D., Kłosowska E., Księżak E., Tubacka M., Mierzwa M., Iwański R.- opiekun Koła Naukowego. 2006: Wpływ temperatury przechowywania na teksturę pieczywa. 36. Uczelniana Sesja Studenckich Kół Naukowych. Szczecin. 18.

 

4.

Zieliński K., Stanisz P., Klinkosz D., Kłosowska E., Księżak E., Tubacka M., Mierzwa M., Iwański R.- opiekun Koła Naukowego. 2006: Wpływ temperatury przechowywania na teksturę pieczywa. Ogólnopolska Sesja Kół Naukowych. Kraków. 179.

 

5.

Najmrodzki D., Hałasa Ł., Tymczyna P., Śniecińska A., Zdrojewski T., Iwański R.- opiekun Koła Naukowego. 2010: Wykorzystanie procesu ekstruzji gorącej do produkcji panierów ekspandowanych. XV Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych i XXVII Sejmik SKN. Wrocław. 169.

 

6.

Iwański R. 2010: Wpływ jakości zbóż na wartość wypiekową chleba. Forum Rad Powiatowych Zachodniopomorskiej Izby Rolniczej. Łukęcin- prezentacja multimedialna.

 

7.

Pużyńska K., Pużyński S., Iwański R. 2011: Wartość wypiekowa orkiszu uprawianego w systemie ekologicznym i konwencjonalnym. Ogólnopolska Konferencja pt.: „Hodowla, uprawa, i wykorzystanie pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta) w warunkach zmian klimatu.

 

8.

Iwański R. 2012: XII Konferencja Naukowo- Techniczna, III Międzynarodowa: „Cyfryzacja jakości zboża, mąki i pieczywa- Nauka dla praktyki”. Bydgoszcz.

9

 Iwański R. 2014: Zastosowanie procesu ekstruzji w obniżeniu poziomu glutenu w produktach zbożowych. Międzynarodowa konferencja naukowa „uprawa i wykorzystanie roślin o nasionach bezglutenowych do celów spożywczych. Szczecin, 14-14.11.2014

10

Iwański R., Przybylska S., Wianecki  M. 2015: Zastosowanie ekstruzji gorącej do produkcji panierów ekspandowanych. Konferencja Naukowo- Techniczna IV Międzynarodowa nt.: Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych. Bydgoszcz. 20-21.05.2015







 


 


 


 


 


6. PATENTY



 

Lp.

 

Temat patentu

 

1.

Wianecki M., Iwański R. 2015: Urząd Patentowy RP.  Patent nr 218741 na wynalazek pt.: Panierka i sposób wytwarzania panierki. Warszawa 2015





 


7. WDROŻENIA




 

Lp.

 

Temat wdrożenia

 

1.

Wyrób panierów ekspandowanych na podstawie patentu: Wianecki M., Iwański R. 2015: Urząd Patentowy RP.  Patent nr 218741 na wynalazek pt.: Panierka i sposób wytwarzania panierki. Warszawa 2015- w trakcie realizacji.











8. PROJEKTY BADAWCZE



- przed doktoratem:

Lp.

Temat projektu

1.

„Zmienność cech powierzchniowych Listeria monocytogenes pod wpływem warunków środowiskowych”- grant promotorski KBN nr 6 P06T 038 21 (doktorat)







 - po doktoracie:

Lp.

 

Temat projektu

 

1.

„Wpływ enzymatycznej modyfikacji na cechy pieczywa pszennego i pszenno-żytniego” – grant wewnątrzuczelniany, 2005, kierownik projektu

 

2.

„Wpływ enzymatycznej modyfikacji skrobi mąk na cechy pieczywa żytniego”– grant  wewnątrzuczelniany, 2006, kierownik projektu

 

3.

„Zastosowanie wybranych szczepów bakterii fermentacji mlekowej (LAB) do poprawy cech pieczywa żytniego i pszenno-żytniego” – grant  wewnątrzuczelniany, 2007, kierownik projektu

 

4.

„Zastosowanie przemysłowych szczepionek bakterii fermentacji mlekowej (LAB) do poprawy cech pieczywa żytniego i pszenno-żytniego” – grant  wewnątrzuczelniany, 2008, Zad 4., współwykonawca projektu 

 

 

5.

Numer wniosku: N N310 436938/508-07-037-2574/4 Tytuł: Optymalizacja wybranych elementów agrotechniki warunkujących zdolność konkurencji przeciwko chwastom i wartość technologiczną ziarna wybranych rodów orkiszu ozimego Kierownik: prof. dr hab. inż. Sławomir Krzysztof Stankowski Instytucja realizująca: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie\Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Typ projektu: własny Dyscyplina naukowa: Nauki o Roślinach Uprawnych i Glebie   decyzja wydana - finansowany Dotacja rekomendowana przez Komisję 200 000 Dotacja przyznana przez Ministra 200 000 Termin rozpoczęcia umowy 2010-06-25 Termin zakończenia umowy 2013-06-24 – podwykonawca projektu

 

 

6.

Numer wniosku: N N310 446938/ G-1766/KAiER/2010-13 Tytuł: Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych i warunków siedliska na plonowanie i wartość odżywczą ozimych odmian orkiszu pszennego (Triticum aestivum ssp. spelta L.) Kierownik: dr inż. Katarzyna Wiesława Stępnik Instytucja realizująca: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie\Wydział Rolniczo-Ekonomiczny Typ projektu: własny Dyscyplina naukowa: Nauki o Roślinach Uprawnych i Glebie   decyzja wydana - finansowany Dotacja rekomendowana przez Komisję 250 000 Dotacja przyznana przez Ministra 250 000 Termin rozpoczęcia umowy 2010-06-25 Termin zakończenia umowy 2013-06-24 – podwykonawca projektu

 

 

 

7.

Program badawczy „Piekarnia Bagietka” Renata Jackowska, Rafał Strąk Spółka Jawna w ramach zgody na współpracę z Wydziałem Nauk o Żywności i Rybactwa (L.Dz. WNoŻiR 751/2009) w ramach inwestycji „Technologia odroczonego rozrostu i fermentacji kęsów ciasta z adaptacją do produkcji pieczywa rustykalnego (tradycyjnego, regionalnego) lub Technologia odroczonego wypieku pieczywa lub Technologia odroczonego wypieku pieczywa z zastosowaniem spowalniania fermentacji kęsów w rozwiązaniu technologicznym w postaci linii do wypieku pieczywa z użyciem fermentatorów SILESIA w systemie wypieku odroczonego z TECHNOLOGIĄ (AROMA + COOER) w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego, Poddziałanie 1.1.3. Inwestycje MSP. – Finansowanie przyznane.